November 7, 2022

You snooze, you lose

‘Geluiden uit de software branche’, deel 2.

Verbeteringen, vernieuwingen en innovaties. En kopieën. Tsja, jullie met zorg en creativiteit bedachte én snel gebouwde nieuwe app… Hoe lang voordat een ander dat na gaat bouwen en er weer een verbeterslag in maakt? Totdat je ingehaald wordt door een snellere concurrent, die een net wat kortere ‘time to market’ haalt dan jullie ontwikkelteam? Deze cycli wisselen zich steeds sneller af.

De eerste zijn met een goed idee is dus niet genoeg.

Ken je de uitdrukking: ‘Most of us never recognize opportunity until it goes to work in your competitor’s business. (~P.L. Andarr)’? Een stokoude uitdrukking welke waarheid, grappig genoeg, niet verandert en nog altijd actueel is. Vanuit onze ervaring met het faciliteren van software ontwikkelteams lezen wij deze uitdrukking vooral als: aarzel niet en kom in beweging.

Als je de eerste bent met een nieuw product geeft dat namelijk ontzettend veel voordelen:

  • hogere (premium) verkoopprijs, want je biedt een uniek product aan
  • het unieke leidt tot hogere verkoopcijfers, ook van eventuele andere verwante producten
  • iets innovatiefs bieden is bijzonder gunstig voor het imago van het bedrijf
  • gecombineerd met de langere levenscyclus (dan die van de concurrent) geeft een hogere omzet en
  • een groter marktaandeel gekoppeld aan de voordelen van schaalgrootte, waardoor je bijvoorbeeld veel kunt leren over je doelgroep.
  • hetgeen je weer kunt gebruiken als input voor verdere innovatie.
  • verder bereik je je break-even punt sneller, leidt dat tot meer groei en een kortere ROI.

Hoe draai je dan die knop om en draai je ‘de waan van de dag’ definitief om naar een ‘command and control’ positie en word je die partij die haar producten en nieuwe functionaliteiten structureel als eerste in de markt zet?

Ons advies: automatiseer zoveel mogelijk ‘weg’ en maak het ontwikkelproces consistent. Zo kan jullie ontwikkelteam zich daadwerkelijk focussen op innovatie en de motor zijn die de groei van de organisatie versneld.

Tot slot nog een ondernemerstip van Larry Page (Google) die we allemaal nog wel eens vergeten in de wens om het goed, beter, best en liefst perfect te doen: “Rather make the mistake in moving too fast than make no mistakes and move too slow.”

Meer weten over onze ideeën hierover? Graag een keer sparren over jullie specifieke development uitdaging? Stuur mij een berichtje.

Deel deze post
Werner Halfman
Werner is Operations Manager en Senior Partner bij ACC ICT. In 2003 zette hij zijn eerste stappen binnen ACC ICT en is sindsdien medeverantwoordelijk voor de groei en verdere professionalisering van het bedrijf. Werner schrijft graag over technische uitdagingen en vraagstukken die spelen in de markt.