February 2, 2024

Toewerken naar een hybride IT-omgeving: de 5 stappen

Hoewel de meeste organisaties er inmiddels wel van overtuigd zijn dat cloudcomputing de toekomst heeft, vinden ze het niet altijd makkelijk om een keuze te maken tussen de public en private cloud. Bovendien zijn er bedrijven die naast hun cloud(s) ook nog een stukje on-premises willen aanhouden.

Het mooie is dat je tegenwoordig niet per se hoeft te kiezen voor het een óf het ander. Een hybride cloudmodel brengt de public en private cloud namelijk samen en zorgt ervoor dat je idealiter profiteert van het beste van beide digitale werelden. Je kunt de verschillende cloudomgevingen in veel gevallen bovendien koppelen met data, applicaties of toepassingen die (nog) on-premises staan.

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een hybride cloudarchitectuur? En hoe werk je succesvol toe naar het in gebruik nemen en optimaal benutten van een hybride IT-omgeving? Je leest het in dit blogartikel!

Lees ook de blog: Cloudmigratie: de belangrijkste uitdagingen.

Wat is een hybride IT-omgeving?

Een hybride omgeving combineert verschillende manieren om IT-toepassingen te hosten tot één geheel. Het is een combinatie van een of meerdere public clouds, private clouds en een stukje on-premises. Door die samen te voegen, kun je de specifieke kracht en voordelen van elke omgeving benutten. Sommige workloads, data en toepassingen komen het best tot hun recht in de public cloud, terwijl andere componenten van je IT-landschap beter af zijn in een private cloud of on-premises.

Algemeen gebruikte applicaties met een laag veiligheidsrisico en hoge schaalbaarheid kun je bijvoorbeeld draaien in de public cloud, terwijl je privacygevoelige of bedrijfskritische data onderbrengt in een strenger beveiligde private cloud, datacenter of eigen servers in je bedrijfsgebouw.

Wat zijn de voor- en nadelen van een hybride IT-omgeving?

Hybride IT-omgevingen gaan gepaard met diverse voordelen en uitdagingen. We zetten de belangrijkste voordelen en potentiële nadelen kort op een rij.

De voordelen

  • Je creëert flexibiliteit en schaalbaarheid. In een hybride IT-omgeving kun je kiezen welke workloads en toepassingen passen bij welke omgeving. Het is bovendien mogelijk om workloads tussen clouds en on-premises te verplaatsen.
  • Je combineert gebruiksgemak met veiligheid. Capaciteit snel op- en afschalen en veelgebruikte applicaties locatieonafhankelijk beschikbaar maken? De public cloud is je beste vriend. Gevoelige en bedrijfskritische data veilig opslaan door het securityniveau te kiezen dat jij nastreeft en de wet- en regelgeving verplicht? In de private cloud of on-premises is het mogelijk.
  • Met een hybride cloudplatform kan een organisatie haar virtuele en fysieke datacenters combineren tot één centrale omgeving. Met de juiste managementtools is het mogelijk om de hybride cloud-omgeving vanuit één enkel dashboard te beheren.
  • Je profiteert van zowel enorm handige en waardevolle generieke functionaliteiten (public cloud) als maatwerk (private cloud en on-premises).

Nadelen en uitdagingen

  • Een hybride IT-omgeving is door de vele componenten en onderlinge verbindingen/afhankelijkheden vaak complex. Voor een goed beheer heb je daarom veel interne kennis of een goede serviceprovider nodig.
  • De combinatie van verschillende omgevingen in een hybride IT-model schept een behoefte aan volledige zichtbaarheid over de hele omgeving. Als die er niet of maar gedeeltelijk is, groeit het risico op veiligheidsproblemen aanzienlijk.

Lees ook de blog: Hybrid cloud migratie: kenmerken, voordelen en uitdagingen.

De 5 stappen naar een hybride IT-omgeving

Het inrichten en succesvol in gebruik nemen van een hybride IT-omgeving vereist een goede planning en een goed uitgewerkte IT-strategie. Met het doorlopen van de nu volgende stappen leid je deze opgave in goede banen.

1. Breng alle stakeholders op een lijn

Het is belangrijk dat iedereen binnen je organisatie uit de voeten kan met de IT-infrastructuur en -tools. Breng alle stakeholders samen en betrek ze bij het inrichten van een hybride IT-omgeving, van de directie en het management tot de eindgebruikers op kantoor en de werkvloer. Het samenstellen van een goed, multifunctioneel team met zowel technische specialisten (IT-architecten, DevOps-specialisten) als mensen uit de business (managers, afdelingshoofden, commerciële mensen) helpt bij het maken van de juiste keuzes en snel adopteren van nieuwe IT-oplossingen.

2. Plan je workloads en cloudgebruik

Zonder goed plan kan een hybride IT-omgeving erg complex worden. Dat leidt vaak tot onnodige kosten, vooral omdat je te weinig inzicht hebt in wat je wel of niet nodig hebt of workloads niet op de best mogelijke manier verdeelt over de verschillende omgevingen binnen je IT-landschap.

Bepaal daarom altijd helder en vooraf welke applicaties, data en workloads je in de public cloud, private cloud of on-premises wilt hebben. Applicaties en data waar je volledige controle over wilt hebben, zijn bijvoorbeeld het best op hun plek in een privé cloud. In deze omgeving is namelijk meer ruimte voor maatwerk omdat je de infrastructuur en beveiliging makkelijker kunt afstemmen op de specifieke behoeften en het karakter van je organisatie.

Door workloads op de juiste manier te verdelen, betaal je uiteindelijk alleen voor de resources die je daadwerkelijk gebruikt. Er is tegenwoordig een breed en divers scala aan automatiserings- en workload beheertools beschikbaar om je te helpen bij deze taak. Een goed voorbeeld is het organiseren en beheren van gecontaineriseerde applicaties en workloads met Kubernetes.

3. Richt je compliance in

Organisaties zijn tegenwoordig gebonden aan steeds strengere algemene (AVG, ISO 27001) en branchespecifieke (HIPAA, PCI) wet- en regelgeving op het gebied van data- en privacybescherming. Het kritisch onder de loep nemen en regelen van de compliance is een essentieel onderdeel van het inrichten en beheren van een hybride IT-omgeving. Je hybride strategie en beslissingen over je cloudinrichting hebben directe gevolgen voor de manier waarop je gegevens beheert en beschermt.

Met de juiste strategieën voor gegevensopslag, zoals het fysiek en in databases gescheiden houden van gegevens, en sterke beveiligingsprotocollen voor gebruikers-, klanten- en persoonsgegevens, geef je jouw compliance een stevige kwaliteitsimpuls. Besef ook dat compliance een samenspel is tussen jou en de provider. Bij een IaaS- of SaaS-constructie beveiligt de provider de hard- en software, maar draag je wel zelf de verantwoordelijkheid voor het beveiligen van je data. Het is raadzaam om binnen de organisatie een of enkele mensen aan te wijzen die verantwoordelijk zijn voor je compliance programma.

4. Bepaal je budget

Het opstellen van een realistisch budget voor je hybride IT-omgeving maakt duidelijk wat mogelijk is en waar besparingsmogelijkheden liggen. Wat hebben we nodig en wat kunnen we maximaal uitgeven? Met een goede, visuele weergave van je cloudgebruik kun je bijvoorbeeld plannen hoe je cloudservices in lijn met je applicaties opschaalt. Achterhaal ook hoe je cloudprovider de kosten voor diensten en resources berekent zodat je clouddiensten efficiënt en binnen je budgettaire grenzen inzet.

5. Plan richting de toekomst

Moderne informatietechnologie evolueert razendsnel. Wat vandaag hypermodern en functioneel is, kan over een jaar verouderd of grotendeels obsoleet zijn. Een hybride IT-omgeving moet daarom ook toekomstbestendig zijn. Verwacht je in de nabije toekomst een flinke groei? En wil je consequent de vruchten plukken van nieuwe technologieën (denk bijvoorbeeld aan de stormachtige groei en diversificatie van AI)? Zorg dan voor een hybride architectuur die gemakkelijk opschalen en het snel adopteren van technische noviteiten mogelijk maakt. Een flexibel IT-landschap zorgt er tevens voor dat je snel kunt migreren van de ene cloud naar de andere als je digitale eisen en wensen veranderen.

Ervaar de kracht van een hybride cloudomgeving bij ACC ICT

Een goed beheerde hybride IT-omgeving levert veel voordelen op. Je wint aan flexibiliteit en keuzevrijheid omdat je workloads en toepassingen koppelt aan de meest geschikte omgeving (public cloud, private cloud of on-premises) en makkelijk schakelt tussen diverse opties.

Het beste van meerdere digitale werelden combineren zonder veel complexiteit? Dan biedt de Managed Hybrid Cloud van ACC ICT uitkomst. Je kunt de onderdelen van je applicatielandschap slim verdelen over twee type clouds, zonder afbreuk te doen aan de gestelde eisen. Je combineert de hoge (specifieke) eisen, stabiele workload en voorspelbare kostenstructuur van de private cloud met de bijna oneindige (realtime-)schaalbaarheid van de public cloud. Bedrijfsprocessen die geen afhankelijkheid van de public of private cloud mogen hebben, breng je veilig en moeiteloos on-premises onder.

 

Bij ons profiteer je verder van:

  • Directe bereikbaarheid. De communicatielijnen zijn kort en we staan 24/7 voor je klaar.
  • Een multidisciplinair team dat je ondersteunt. Dit bestaat uit cloud-, security- en netwerkspecialisten.
  • Security by design. Bij iedere verandering binnen je omgeving staat het in kaart brengen en mitigeren van (mogelijke) veiligheidsrisico’s centraal.
  • Managed clouddiensten die we onafhankelijk van de publieke cloudprovider leveren. We ondersteunen Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud Platform (GCP).
  • Een private cloudinfrastructuur die je de garantie geeft dat jouw applicaties en data altijd en overal, onafhankelijk van derden, veilig beschikbaar zijn.
  • Proactieve logging en monitoring die potentiële verstoringen en problemen voorkomen. 
Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.