February 21, 2023

Cloud-database: de beheermogelijkheden op een rij

Moderne organisaties vertrouwen voor steeds meer IT-diensten en -functionaliteiten op de kracht en flexibiliteit van de cloud, al dan niet met een stukje on-premises erbij (hybride cloudmodel). Wereldwijd is het aantal uitgaven aan en investeringen in cloudoplossingen al gestegen tot honderden miljarden euro’s. Maar niet alleen IT-diensten en -functionaliteiten verhuizen steeds vaker naar de cloud, ook het opslaan, beheren, analyseren, opschonen en bewerken van data gebeurt steeds vaker in een cloudomgeving. Cloud-databases zijn dan ook bezig aan een gestage opmars In deze blog lees je alles wat je moet weten over cloud-databases: het verschil met traditionele databases, de verschillende typen databases die beschikbaar zijn in de cloud en de belangrijkste voordelen van deze nieuwe manier van data opslaan en beheren.

Wat is een cloud-database?

Een cloud-database is niets meer of minder dan een database die staat en werkt in een cloudomgeving. Het is online bereikbaar en de gegevens bevinden zich op een externe server. Dit betekent dat je met de juiste credentials en een goede internetverbinding altijd en overal toegang hebt tot de database.

Op functioneel vlak werkt een cloud-database grotendeels hetzelfde als haar traditionele nichtje dat op een vaste server in je bedrijfsgebouw staat. Het is een systeem waarin je gegevens op een structurele, geordende en overzichtelijke manier bij elkaar brengt. Databases in de cloud geven je veel extra flexibiliteit omdat je ze locatieonafhankelijk kunt gebruiken. Vaak zijn ze bereikbaar via een gewone webbrowser, soms heb je een API nodig.

Welke typen zijn er?

Databases in de cloud vallen bijna altijd onder een van de twee volgende hoofdcategorieën:

  1. De traditionele database. Deze lijkt veel op een database die je intern en on-premises beheert. Het is vooral de infrastructuur die verschilt. In het geval van een traditionele database in de cloud koop je als organisatie namelijk virtuele serverruimte waar je de database(s) neerzet. Je bent als organisatie nog steeds verantwoordelijk voor het beheer en toezicht.
  2. Database as a service (DBaaS). Bij deze variant sluit je een abonnement af bij een cloudserviceprovider. Je database werkt op het platform en de infrastructuur van de provider. Daarnaast is deze partij verantwoordelijk voor services als het automatiseren van onderhoudstaken, de beveiliging, beschikbaarheid, veiligheid en updates. Met DBaaS profiteer je van een stuk ontzorging en veel schaalbaarheid.

Verschillende beheermogelijkheden

Bij het beheren van cloud-databases heb je de keuze uit diverse opties. Tijd om eens te kijken welke smaken zoal beschikbaar zijn.

Zelf beheren

Als je kiest voor een zelfbeheerde cloud-database maak je gebruik van de infrastructuur van een externe provider, maar verzorg je het beheer zelf. Deze optie geeft je de meeste flexibiliteit en wendbaarheid, aangezien je bij het inrichten van de database zelf aan de knoppen zit en de te gebruiken technologie selecteert. Je hebt echter wel veel interne expertise nodig en draait zelf op voor de beheerkosten.

Geautomatiseerde cloud-databases

Kies je voor een geautomatiseerde database in de cloud? Dan gebruik je de (API-)interfaces van de cloudserviceprovider, maar kies en beheer je zelf de databaseconfiguratie en besturingssystemen.

Beheerde cloud-databases

Deze variant lijkt veel op een geautomatiseerde cloud-database. Het belangrijkste verschil is dat je geen toegang hebt tot de servers die de database hosten. Je kunt geen eigen software installeren en bent beperkt tot de configuraties die door de serviceprovider worden ondersteund. De mogelijkheden om je database naar eigen inzicht in te richten zijn dus beperkt.

Autonome cloud-databases

Deze databases zijn betrekkelijk nieuw en beheren zichzelf met behulp van automatisering en kunstmatige intelligentie (AI). Manuele tussenkomst van menselijke beheerders is bij autonome cloud-databases niet of nauwelijks nog nodig, waardoor het beheren ervan makkelijker, sneller en met minder fouten gepaard gaat. Autonome databases kun je uitrusten met diensten als SLA’s voor belangrijke applicaties en zero-downtime bewerkingen voor geplande en ongeplande activiteiten.

Aandachtspunten bij het kiezen van een cloud-database

Zoals je ziet kun je verschillende kanten uit met cloud-databases. Veel bedrijven kiezen voor een gefaseerde overgang. Ze beginnen met een traditionele cloud-database en groeien stapsgewijs toe naar de geautomatiseerde en, uiteindelijk, wellicht zelfs autonome cloud-database. Die laatste is volgens veel techexperts de database van de toekomst. 

Welke variant je ook kiest, er zijn een paar aandachtspunten die je altijd in het oog moet houden bij het selecteren van een cloud-database.

Prestaties

Prestaties zijn natuurlijk een essentieel criterium. Een goede cloud-database levert een (nagenoeg) ononderbroken beschikbaarheid, veel snelheid en de mogelijk om snel in te spelen op fluctuerende systeembehoeften middels een goede schaling van rekenkracht en opslag. Een geautomatiseerde en online prestatie-optimalisatie is van cruciaal belang in een moderne zakelijke omgeving.

Veiligheid

Een robuuste beveiliging is absolute noodzaak in een tijd waarin cybercriminelen talrijker en inventiever worden. Datacodering en automatische beveiligingsupdates zijn dan ook absolute must-haves voor een cloud-database. Let verder op een strikte scheiding van taken en klantdata. Sterke databewerkingsmogelijkheden helpen je om de zichtbaarheid van gevoelige data te beperken en controleren. Door machine learning aangedreven detectie en preventie van externe aanvallen bieden een extra laag realtime-beveiliging en zijn daarom een duidelijke pre bij het kiezen van een cloud-database.

De voordelen van een cloud-database

Het gebruiken van een goede cloud-database brengt heel wat voordelen met zich mee. We zetten de belangrijkste kort op een rij.

Lagere kosten

Capaciteit opschalen gaat snel en makkelijk als je gebruikmaakt van databases in de cloud. Betalen doe je dankzij pay-per-use-modellen alleen voor de resources die je daadwerkelijk gebruikt. Je hoeft niet meer te investeren in fysieke servers, dure apparaten die zelden op volle capaciteit draaien. Daarnaast is het mogelijk om services en functionaliteiten uit te schakelen als je ze niet nodig hebt.

Abonnementsmodellen op basis van het principe ‘pay-per-use’ en dynamisch schalen stellen eindgebruikers in staat om databases in te richten op het gemiddelde, stabiele gebruik. Tijdens piekperioden schaal je makkelijk en snel op, om weer af te schalen wanneer de vraag terugkeert naar de stabiele toestand. Daarnaast heb je minder interne beheerders nodig dan wanneer je gebruikmaakt van databases die on-premises draaien.

Snellere introductie en meer flexibiliteit

Databases in de cloud zijn snel op te zetten. Je hoeft immers geen extra hardware te bestellen en lang te wachten op de bestellingen. De toegang tot een database kan in de cloud in principe binnen enkele minuten geregeld zijn.

Risicobeperking

Moderne cloud-databases zijn in de regel uitstekend beveiligd. Geautomatiseerde functies met een hoge beschikbaarheid en SLA’s die tegemoetkomen aan jouw IT-behoeften beperken het verlies aan inkomsten door menselijke fouten en downtime. Automatische updates zorgen ervoor dat je altijd werkt met de actueelste technologie.

Conclusie

In conclusie zijn er twee hoofdcategorieën van cloud-databases, namelijk de traditionele database en Database as a Service (DBaaS), waarbij DBaaS een abonnement omvat bij een cloudserviceprovider die verantwoordelijk is voor het beheer van de database. Bij het kiezen van een cloud-database moet rekening worden gehouden met de verschillende beheermogelijkheden, zoals zelfbeheerde, geautomatiseerde, beheerde en autonome cloud-databases, afhankelijk van de eigen expertise en de benodigde flexibiliteit en wendbaarheid, evenals de beheerkosten en mogelijkheden om de database naar eigen inzicht in te richten. Het kiezen van de juiste cloud-database kan de flexibiliteit en schaalbaarheid van een organisatie vergroten, de beheerkosten verminderen en de beveiliging en beschikbaarheid van data verbeteren.

Deel deze post
Werner Halfman
Werner is Operations Manager en Senior Partner bij ACC ICT. In 2003 zette hij zijn eerste stappen binnen ACC ICT en is sindsdien medeverantwoordelijk voor de groei en verdere professionalisering van het bedrijf. Werner schrijft graag over technische uitdagingen en vraagstukken die spelen in de markt.