November 7, 2022

Hyper cloud computing: wat is het en hoe breng je het in de praktijk?

Cloud computing wordt steeds populairder. On-premises raakt daarentegen steeds meer uit de mode, wat ook blijkt uit het geringe aantal nieuwe on-premises softwarepakketten dat tegenwoordig nog wordt ontwikkeld. De volgende fase in de evolutie van cloud computing is het zogenaamde hypercloud computing. Maar wat is hyper cloud computing eigenlijk precies? Wat zijn de belangrijkste voordelen? En hoe krijgt deze werkwijze in de praktijk vorm? Wij tonen het je.

Waarom kiezen voor een hyper cloud?

Het is een marktgegeven dat de meeste bedrijven een significant deel van hun computing en opslag overhevelen naar de cloud. Het rapport State of IT 2019 laat bijvoorbeeld zien dat circa 70 procent van de ondervraagde bedrijven in 2018 zijn cloudbestedingen verhoogde. Maar om het beste uit de cloud te halen en niet geconfronteerd te worden met torenhoge IT-rekeningen, is het wel belangrijk dat je als bedrijf een goede cloudstrategie ontwikkelt. Hierin dienen twee zaken centraal te staan: het versterken van moderne applicaties en het ondersteunen van traditionele workloads.

Deze twee doelstellingen zijn goed te verenigen door gebruik te maken van de hyper cloud. Zo’n infrastructuur geeft je namelijk de flexibiliteit om, al naar gelang de actuele behoeften, te switchen tussen verschillende configuraties (denk hierbij vooral aan IT-architecturen als hyperscale en hyperconverged). Hyper cloud behandelt de drie belangrijkste componenten van jouw datacenterbeheer, networking, opslag en computing, als bouwstenen die je op meerdere manieren kunt samenstellen en gebruiken.

Voordelen van de hyper cloud?

Veel apps en applicatie-oplossingen dwingen je om bepaalde hardware of (cloud)infrastructuur te gebruiken of bij bepaalde partijen in te kopen. Een hyper cloud-infrastructuur versnelt het innovatieproces en stelt je, mede omdat ze gebaseerd is op open standaarden, in staat om de nieuwste hardware-en cloudinnovaties razendsnel te adopteren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor normale of geavanceerde flash-opslag (SSD) en netwerksnelheden van 1 tot ruim 40 gigabytes per seconde. Daarnaast geeft de hyper cloud je de keuze uit tientallen tot enkele honderden CPU-kernen. Omdat je cloudresources ook bij meerdere cloudaanbieders kunt afnemen, maakt hyper cloud computing het ook mogelijk om data te verplaatsen binnen verschillende clouds.

Trending technologies

De opkomst van de hyper cloud heeft haar wortels in de groeiende populariteit en invloed van een aantal opkomende technologieën. Deze technologische noviteiten voeden de vraag naar hyper cloud-oplossingen, maar profiteren er tegelijkertijd ook van. We zullen de belangrijkste hieronder kort bespreken.

Blockchain

De blockchain is vooral bekend als het centrale mechanisme achter de verschillende cryptovaluta (bitcoins en dergelijke). Een blockchain is in feite een digitaal grootboek en een gedistribueerde, decentraal beheerde database. Een blockchain bestaat uit een keten van in de computer of op internet vastgelegde en samengevoegde gegevens, blokken (blocks) genoemd. De dataketens worden bepaald door de volgorde waarin de data zijn toegevoegd. Binnen het netwerk zijn meerdere mensen actief. Ze werken allemaal aan het bijhouden en controleren van de blockchain en waarborgen gezamenlijk de consistentie van de data.

 

De blockchain beperkt zich niet tot cryptovaluta. De verwachting is dat blockchaintechnologie in de nabije toekomst een grote vlucht gaat nemen en een informatierevolutie teweeg brengt binnen sectoren zoals het bank- en verzekeringswezen, onderwijs en onderzoek, de medische wereld en het overheidswezen. Volgens onderzoeksbureau Gartner moeten we nog wel een paar jaar wachten tot het zover is, maar uiteindelijk zal blockchaintechnologie bepaalde branches en diensten radicaal veranderen.

Wat is machine learning?

Machine learning, een onderdeel van het onderzoeksveld kunstmatige intelligentie (AI) dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van algoritmes en technieken waarmee computers kunnen leren, heeft de potentie om een breed spectrum aan technische uitdagingen en problemen te tackelen. Denk bijvoorbeeld aan werkvelden als automatisering, burgerparticipatie, resource-optimalisatie en predictive maintenance (het voorspellen van noodzakelijk onderhoud door het combineren van alle data die van betekenis kunnen zijn voor een proactieve, dynamische planning).

Wat is de smart workplace?

De ‘smart workplace’ (slimme werkplek) benut de groeiende digitalisering van fysieke objecten door het Internet of Things (IoT). Slimme werkplekken brengen nieuwe werkvormen voort en faciliteren nieuwe vormen van samenwerking en informatieuitwisseling. Dit leidt tot meer flexibele werkplekken die mensen allerlei digitale tools aanreiken om arbeids- en bedrijfsprocessen te versoepelen. De hyper cloud is door zijn hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en informatiedichtheid een prima platform om van de slimme werkplek een dagelijkse realiteit te maken.

Conversational user interface (CUI)

Een conversational user interface (CUI) is een model dat gebruikers de mogelijkheid geeft om de gesproken of geschreven moedertaal toe te passen bij een breed spectrum aan interacties. CUI’s maken machines slimmer en verbeteren het vermogen van de mens om met nieuwe situaties om te gaan.

De grote belofte van deze techniek: een verschuiving van een situatie waarin de gebruiker om moet leren gaan met software naar een toestand waarin de UI-interface datgene leert wat de gebruiker wil. De CUI-techniek staat nog redelijk in de kinderschoenen, maar heeft wel de potentie om klantervaringen te verbeteren en de operationele kosten van veel processen aanzienlijk terug te dringen.

Event stream processing (ESP)

Event stream processing (ESP) verwerkt data in een zogenaamde event stream, een sequentie van evenementobjecten die in een bepaalde volgorde (meestal naar tijd) zijn gerangschikt. De analytics die hieruit voortkomen verbeteren het besluitvormingsproces, vooral omdat ze informatie presenteren die normaal gesproken gemakkelijk over het hoofd zou worden gezien. Het voordeel: je kunt sneller reageren op bedreigingen en kansen (denk bijvoorbeeld aan fraudedetectie), maar ook voorkomen dat medewerkers te maken krijgen met een overdaad aan (deels irrelevante) informatie.

Continuous integration en continuous delivery

Continuous integration (CI) en continuous delivery (CD) zijn twee belangrijke aandachtspunten bij het snel en efficiënt gebruiksklaar maken van software in de (hyper)cloud. Dankzij CI/CD hoeft de gebruiker niet langer maandenlang te wachten op een releasedatum om nieuwe features te kunnen gebruiken. Bovendien zet je updates sneller en vaker live.

 

Omdat ontwikkelen, testen en uitbrengen bovendien wordt behandeld als een continu proces, krijgen klanten sneller de beschikking over nieuwe features. Developers worden blij omdat ze minder grote blokken hoeven te testen en releasen, terwijl opdrachtgevers juist vrolijk worden van CI/CD omdat de time-to-market van een product of dienst drastisch wordt verkort. Een win-winsituatie dus!

Conclusie: snel en flexibel dankzij de combinatie van CI/CD en de hyper cloud

Cloudtechnologie is vandaag de dag de belangrijkste katalysator van digitale transformatie. Om competitief en flexibel te blijven op de huidige markt, is het daarom belangrijk om jouw cloudinfrastructuur en -configuraties kritisch tegen het licht te houden. De hyper cloud geeft je optimale flexibiliteit en schaalbaarheid. Bovendien herbergt deze optie prima mogelijkheden om uitgebreid aan de slag te gaan met de belangrijkste trending technologies (blockchain, AI, slimme werkplekken, machinaal leren, CUI en ESP) van het moment. Continuous integration en continuous delivery stellen je bovendien in staat om releases en features snel gebruiksklaar en inzetbaar te maken.

Deel deze post
Ronald Kers
Ronald behoort tot de harde kern die meer dan 10 jaar in dienst is bij ACC ICT. Als contentmarketeer schrijft Ronald graag over technologische ontwikkelingen binnen de IT-branche. Met een achtergrond als system administrator weet hij als geen ander complexe materie in begrijpelijke taal uit te leggen.