Windows Server 2019 Hyper-V: De drie grootste veranderingen

Vorig jaar schreven we over nieuwe features in Windows Server 2016. Ook dit jaar nemen we nieuwe features van de Windows Server-versie onder de loep. Zoals elke nieuwe Windows release zit ook Windows Server 2019 weer vol met nieuwe features, waarbij een belangrijk onderdeel de innovaties op het gebied van Hyper-V zijn.

Windows Server 2019 is vanaf oktober 2019 beschikbaar. Het aantal features dat aan Hyper-V is toegevoegd maakt deze nieuwe Windows Server interessant. Hieronder hebben we de drie – in onze optiek – belangrijkste features die toegevoegd zijn aan Hyper-V op een rijtje gezet.

 1. Shielding van Linux-VM’s

Als het gaat om Hyper-V in Windows Server 2019, is de functie die de meeste aandacht heeft gekregen de afscherming van virtuele machines (VM) voor Linux-machines.

Het shielden van een VM is een beveiligingsfunctie die beschikbaar is vanaf Windows Server 2016. Deze beveiligingsfunctie beschermt een Windows VM tegen toegang of sabotage door een combinatie te gebruiken van Secure Boot, BitLocker-codering, virtual Trusted Platform Module (TPM) en de Host Guardian-service. Een shielded VM kan bijvoorbeeld niet zomaar starten op een andere Hyper-V Host. Daarnaast kunnen de rechten van beheerders ingeperkt worden waardoor ze de instellingen van de afgeschermde VM niet kunnen wijzigen en zelfs de inhoud niet kunnen bekijken. De VM-gegevens zijn beschermd, zelfs wanneer de VM over het netwerk beweegt tijdens een livemigratie.

In Windows Server 2019 maakt Microsoft dus een belangrijke stap voorwaarts door ook shielded Linux VM’s te ondersteunen.

Meer informatie Shielding van VM’s ->

2. Verbeteringen aan het ReFS-bestandssysteem

ReFS, oftewel Resilient File System, werd voor het eerst geïntroduceerd in Windows Server 2012 als vervanging voor het inmiddels verouderde NTFS-bestandssysteem. ReFS is door Microsoft ontworpen om gegevensintegriteit te waarborgen door automatische gegevenscorruptie te detecteren en hier correcties op uit te voeren. De correcties worden volledig automatisch uitgevoerd, waarbij het betreffende volume online blijft. In de praktijk betekent dit minder downtime en dus de mogelijkheid strakkere afspraken te maken over de Recovery Time Objective (RTO) en Recovery Point Objective (RPO).

Microsoft heeft in Windows Server 2019 de functie Data Deduplicatie toegevoegd. Een zeer nuttige uitbreiding voor volumes die gebruikt worden voor specifieke Hyper-V VM’s, zoals Remote Desktop- en Webservers. Deze VM’s hebben een relatief grote hoeveelheid dezelfde data, dus schijfruimte kan hier mee worden bespaard waardoor de kosten voor opslag aanzienlijk worden gereduceerd.

Meer info ReFS-bestandssysteem ->

3. Failover Clustering

Failover Clustering in Windows Server 2019 heeft er ook een aantal zeer interessante features bijgekregen. Zo is het nu mogelijk om een ​​volledig failover-cluster eenvoudig van het ene domein naar het andere domein te migreren.

Met Failover Clustering in Windows Server 2019 krijgen we ook de mogelijkheid clusters te groeperen, oftewel Cluster Sets. Met Cluster Sets kun je verschillende clusters in een set beschikbaar maken en deze er ook weer uit halen. Hoe dat in de praktijk kan werken is bijvoorbeeld: Je hebt een failover-cluster en VM’s komen in de problemen met resources, maar je wilt hier niet permanent resources aan toevoegen en voorheen was het ondenkbaar dat je resources uit andere failover-clusters (tijdelijk) beschikbaar maakte. Met Windows Server 2019 is die beperking weggenomen en kun je een ander failover-cluster met voldoende resources aan de Cluster Set toevoegen en kun je VM’s verdelen over de resources van het andere cluster.

Beide features zorgen er voor dat resource management en failover-cluster migraties lokaal, tussen public en private cloud providers (Amazon AWS, Microsoft Azure) en de managed cloud van ACC ICT aanzienlijk vereenvoudigd worden.

Meer info Failover Clustering ->

Betere beveiliging, flexibiliteit en beschikbaarheid

Microsoft positioneert Hyper-V steeds meer als volwaardig alternatief voor VMware ESX en Citrix Xen Server. Daarnaast is het duidelijk dat Microsoft met de nieuwe features in fail-over clustering de integratie tussen Windows Server en Microsoft Azure doorzet. Wij zien met de komst van Windows Server 2019 mooie kansen ontstaan om de beveiliging, flexibiliteit en beschikbaarheid van Hyper-V omgevingen te optimaliseren. Ronald Kers  is IT Systems Administrator bij ACC ICT.


Eerder schreef ik voor 
ACC ICT al bijdrages over Na 18 jaar beëindigen VVV Nederland en ACC ICT de samenwerking en Continuïteit is meer dan IT .

Ronald Kers  is IT Systems Administrator bij ACC ICT.