Hoge beschikbaarheid met Kubernetes op een hybride cloud

'Wij zochten de combinatie van systeembeheer, cloudbeheer én Kubernetes bij één IT-bedrijf'

klant

Inforit

services

Hybrid Cloud, Kubernetes

Branche

Transport & Logistiek

Over Inforit

Het team van Inforit bestaat uit 50 medewerkers en focust zich op drie applicaties voor de logistieke industrie, een branche die 24/7 doorgaat. De eerste applicatie is een Transport Management Systeem (TMS), waarbij een logistieke dienstverlener of vervoerder zijn hele business van A tot Z in kan laten draaien. De tweede applicatie is Control Tower Software, gericht op logistieke dienstverleners die in een 4PL constructie zitten. Hierbij besteedt een shipper een groot deel van zijn gehele supply chain uit aan de logistieke dienstverlener; dat wordt geregeld via de software. Ten slotte werkt Inforit ook aan On-Site Logistics Software, daarbij wordt software gebouwd die het hele on site proces ondersteunt voor grote fabrikanten zoals Shell.

Inforit werkt per applicatie meestal met de scrummethode in sprints van drie weken. Hierin wordt continu opgeleverd in productie aan het eind van die drie weken. ‘Onze applicaties zijn maatwerk en eigenlijk nooit helemaal af. Klanten hebben altijd nieuwe wensen en wij blijven continu doorontwikkelen,’ aldus Lex Dogterom, programme en service manager bij Inforit.

OP ZOEK NAAR EEN PARTNER IN SYSTEEMBEHEER EN CLOUDBEHEER

Inforit vond in 2021 in ACC ICT een IT-partner die zowel systeembeheer als cloudbeheer aanbiedt. Tot 2018 deed het team van Inforit zijn eigen systeembeheer op locatie, waarna het team besloot zich te focussen op software development en daarmee de werkzaamheden in systeembeheer voorlopig af te stoten. Twee jaar later maakte het bedrijf de overstap naar de cloud, dat opgezet werd door softwareontwikkelaars uit het eigen team. ‘Het draaide wel, maar we hadden niet veel vertrouwen dat het op een goede manier opgezet was'.

Het selecteren van een geschikte IT-partner bleek nog niet zo makkelijk. ‘Wat mij opviel en wat ik verrassend vond, is dat er niet veel partijen zijn die systeembeheer én cloudbeheer aanbieden. Toen ik die eis stelde bij de selectie, werd de keus al een stuk minder. ACC ICT zat in die selectie en kon zowel onpremise als in de cloud voor ons beheren.’ Lex Dogterom had daarbij nog een aantal aanvullende wensen, die te maken hadden met de tools die het team in de cloud gebruikt, zoals RabbitMQ en MongoDB als database. ‘Daarin was ACC ICT één van de twee partijen die echt de expertise had om dat ook van ons over te nemen en ons op dat vlak ook te ontzorgen.’

EEN HYBRIDE CLOUDOMGEVING IN AZURE EN DE PRIVATECLOUD VAN ACC ICT

Op het moment van schrijven werkt Inforit met drie omgevingen. Eén van die omgevingen is on premise en de organisatie is van plan daar afscheid van te nemen. Een deel daarvan staat al in de Azure omgeving, die de development afdeling van Inforit opzette voordat zij ACC ICT als partner kozen. ‘Zij wilden ontwikkelen in de cloud, dus daar hebben we al een hele pipeline staan.’ Lex Dogterom voegt daaraan toe: ‘Dan hebben we nog een derde omgeving in de ACC ICT private cloud. Daar staan de servers die we van onze on premise omgeving naar de cloud gemigreerd hebben,’ zegt hij. 

‘Het doel is om deze drie omgevingen te reduceren naar twee: de Microsoft Azure-omgeving waar we services af blijven nemen en de servers in de private cloud van ACC ICT. De servers willen we in de private cloud omdat dat kostentechnisch voordeliger voor ons was', aldus de heer Dogterom.

Ook het serviceaanbod van ACC ICT speelt een rol bij het besluit naar de private cloud van ACC ICT te migreren. ‘Ik stelde ACC ICT aan het begin van de samenwerking de vraag of zij dat helemaal voor ons konden regelen. Ik heb er de menskracht en kennis niet voor om die migratie te doen en wil er zo min mogelijk omkijken naar hebben. ACC ICT heeft een mooi voorstel gedaan en alles goed voorbereid. Ik heb er vrijwel geen aandacht aan hoeven geven en dat was voor mij ideaal’.

'Wat mij opviel en wat ik verrassend vond, is dat er niet veel partijen zijn die systeembeheer én cloudbeheer aanbieden. Toen ik die eis stelde bij de selectie, werd de keus al een stuk minder.'

Lex Dogterom - Programme & Service Manager bij Inforit

KUBERNETES OP AZURE

Naast het beheren van de cloudinfrastructuur, speelt Kubernetes ook een hele grote rol in de dienstverlening voor Inforit. Op Azure draaiden al een aantal Kubernetes clusters waar ACC ICT het beheer van heeft overgenomen en er inmiddels een paar clusters zijn toegevoegd. Momenteel heeft Inforit meerdere clusters voor de pre-productie- en productieomgeving die door ACC ICT zijn aangemaakt en ingericht.

De Kubernetes clusters worden door ACC ICT beheerd en gemonitord. Het beheer bestaat o.a. uit het updaten van de clusters en het pro-actief checken van veranderde security richtlijnen waar mogelijk acties aan verbonden moeten worden. Ook bij eventuele issues in Azure die impact kunnen hebben op de Kubernetes clusters wordt er door ACC ICT geadviseerd wat te doen en samen overlegd over benodigde vervolgacties.

EEN HELE NAUWE SAMENWERKING MET FLEXIBILITEIT

Lex Dogterom geeft aan heel tevreden te zijn over de samenwerking tussen Inforit en ACC ICT. 'Wij zochten een partner die met ons ging samenwerken zoals wij met onze klanten samenwerken. Dat is eigenlijk heel persoonlijk en nauw, maar ook flexibel. Onze klanten vragen ons weleens dingen om te doen die misschien niet precies in onze scope vallen, maar die doen wij dan toch wel. Diezelfde eis of vraag heb ik bij ACC ICT neergelegd en de ontzorging en flexibiliteit voelde ik wel voordat wij met ACC ICT in zee gingen.'

‘Wat ik verder graag nog zou willen toelichten is het niveau van support. Ik weet dat ik, als ik een probleem heb, altijd ACC ICT kan bellen. 99% van de keren dat ik bel, nemen ze binnen een minuut de telefoon op. Dat is bij andere partijen wel anders. Moet een probleem snel opgelost worden, dan droppen ze waar ze mee bezig zijn en lossen ze dingen voor mij ook echt snel op. Wat dat betreft kan ik echt op ze vertrouwen.’

Bang om vragen te stellen is Lex Dogterom niet. ‘Ik weet dat ik ook met lastige vragen bij ACC ICT aan kan kloppen. Ik kan snel doorgeschakeld worden naar een engineer om een vraag te stellen.’ Hij stuurt zijn eigen klanten met problemen die hij niet op kan lossen, dan ook vol vertrouwen door naar ACC ICT. ‘ACC ICT heeft dat uiteindelijk een oplossing gevonden voor een klant van ons, terwijl hun eigen systeembeheerpartij dat niet kon. ACC ICT neemt zelf de verantwoordelijkheid om contact op te nemen met betrokkenen, ook al is het een klant van ons. Ik vind het heel kundig hoe zij dit oppakken.’

Leon Ackermans
Sales Manager

Benieuwd hoe wij jouw IT-omgeving

naar een hoger niveau kunnen tillen?