Docker Containers

Docker

(Web)applicaties die altijd en overal op dezelfde manier werken; ongeacht de omgeving waarin ze draaien. Softwareontwikkelaars kunnen probleemloos aan deze eis voldoen met de containerarchitectuur van Docker. De architectuur legt de basis voor gestandaardiseerde en schaalbare Ontwikkel-, Test-, Acceptatie- en Productieomgevingen (OTAP).

Docker: containers voor platformonafhankelijke applicatieontwikkeling

De lichtgewicht Docker containers beschikken over alle onderdelen die nodig zijn om een (onderdeel) van een applicatie stand-alone te kunnen laten draaien. Met Docker kunt u containers bouwen die zich in iedere fase van het ontwikkelproces consistent gedragen, waarbij het niet uitmaakt op welke hardware of cloud-infrastructuur ze worden uitgevoerd. Daardoor zijn niet-afhankelijke stappen in het ontwikkelproces te scheiden en parallel uit te voeren. Dat verkort de ontwikkeltijd significant.

Beveiliging via Docker

Vanuit beveiligingsoogpunt zorgt Docker dat elke container zijn eigen geïsoleerde bronnen heeft. De containers beïnvloeden elkaar dus niet. Wanneer een toepassing (container) niet meer nodig is en u verwijdert deze, dan blijven er geen tijdelijke of configuratiebestanden achter. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over vervuiling van uw systemen.

Eigenschappen en voordelen van Docker

Tijdens een “traditioneel” ontwikkelproces leiden verschillen tussen bijvoorbeeld de acceptatie- en de productieomgeving met enige regelmaat tot onaangename verrassingen. Dit wordt veroorzaakt doordat applicaties zich vaak net even anders gedragen wanneer ze in productie worden genomen. Door te ontwikkelen binnen een Docker-omgeving elimineert u deze situaties.

Kortom, de belangrijkste eigenschappen en voordelen van het werken met Docker zijn:

 • Voorspelbaar gedrag van de applicatie op hem moment dat deze na acceptatie in productie genomen wordt.
 • Veel minder tijd benodigd aan de configuratie en het beheer van omgevingen, waardoor er meer tijd beschikbaar is om software te ontwikkelen.
 • Door de onafhankelijkheid van de omgeving horen omgevingspecifieke uitdagingen tot het verleden.
 • Containers draaien onafhankelijk van elkaar, waardoor er geen inteferentie tussen processen optreed.
 • Systeemvereisten verminderen drastisch, hierdoor kunnen er aanzienlijke besparingen gerealiseerd worden.

Docker en cloud providers

De afgelopen jaren is Docker omarmd door alle grote cloud providers. Daardoor kunnen Docker-containers eenvoudig geporteerd worden tussen verschillende cloud-omgevingen waaronder; Microsoft Azure, OpenStack, Amazon Web Services (AWS), Google Compute Platform (GCP) en uiteraard de datacenter-onafhankelijke infrastructuur van ACC ICT.

Managed Docker hosting door ACC ICT

De ACC ICT biedt haar klanten naast managed Docker hosting talloze SLA (Service Level Agreement) mogelijkheden. Wij maken in de SLA’s harde afspraken over zaken die voor u belangrijk zijn, zoals; Garanties op beschikbaarheid, locatie van de data, performance, responstijden, etc.

Docker en Kubernetes gecombineerd

Een gemanagede Kubernetes-omgeving – op basis van Docker containers – waarbij de Ontwikkel- en Testomgeving ondergebracht worden in een managed public cloud en de Acceptatie- en Productieomgeving ondergebracht worden bij de managed business critical cloudinfrastructuur van ACC ICT is daar een mooi voorbeeld van.

Het voordeel van deze cloudstrategie is dat opdrachtgevers de extreme schaalbaarheid van een public cloud voor de Onwikkel- en Testomgeving ten volle benutten. Door de Acceptatie- en Productieomgeving op de datacenter-onafhankelijke infrastructuur van ACC ICT te laten hosten wordt voldaan aan de meest extreme eisen die klanten, maar ook wet- en regelgeving, aan hostingdiensten stellen. Denk hierbij aan:

 • Bewerkersovereenkomsten
 • ISO-certificeringen
 • Algemene verordening gegevensbescherming (AVG / GDPR) compliancy
 • Garanties op de toegankelijkheid tot data
 • Garanties op geografische spreiding van data
 • Afspraken over back-upstrrategieen
 • Een continuiteïtsregeling
 • En natuurlijk garanties op zaken als performance, RPO & RTO en continuiteït

Lees meer over de verschillen en overeenkomsten tussen Docker Swarm en Kubernetes.

Docker-containertechnologie is tevens ideaal voor een ‘cattle’ benadering. (lees ook ons blog Pets én Cattle)

Wilt u meer weten of Docker interessant is voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.