De impact van downtime

Recovery Time Objective (RTO) en Recovery Point Objective (RPO)

Wat zijn de belangrijkste risicofactoren binnen uw IT-infrastructuur?

Een moderne organisatie vraagt om IT-continuïteit. Hosting kan een uitkomst zijn om dit te realiseren, maar dit is niet altijd het geval. Het hangt af van de voorwaarden op het gebied van Recovery Time Objective (RTO) en Recovery Point Objective (RPO).

Wat zijn de basisvoorwaarden? Beschikbaarheid, flexibiliteit, informatiebeveiliging, geografische locatie, wetgeving en de gevolgen van een faillissement. Er zijn nogal wat aspecten die invloed hebben. Meer over de ins en outs van bedrijfskritische IT lees je in onze whitepapers.

RTO en RPO helpen de voorwaarden te bepalen en het belang van IT-continuïteit vast te stellen:

 

Recovery Time Objective

 

  • Recovery Time Objective (RTO)
    Downtime voorkomen we natuurlijk koste wat kost. Stel dat er toch een calamiteit plaatsvindt die ervoor zorgt dat een applicatie offline gaat, hoe lang duurt het dan voordat de IT-omgeving met de desbetreffende applicatie weer volledig functioneert? Dit drukken we uit in een tijdseenheid: Recovery Time Objective (RTO). Een voorbeeld: een RTO van bijvoorbeeld twee uur garandeert dat de applicatie in het meest extreme geval twee uur offline is.   
  • Recovery Point Objective (RPO)
    Naast RTO is er een tweede factor die bepalend is voor de impact van downtime: de hoeveelheid data die verloren gaat. Ook dit wordt uitgedrukt in een tijdseenheid. Een RPO van vier uur betekent dat in het ongunstigste geval alleen de data die verwerkt werd in de laatste vier uur voorafgaand aan het moment van uitval verloren gaat. Alle data die voor dat moment verwerkt werd, gaat niet verloren. Voor RPO geldt ook dat dit een maximale waarde is. In de praktijk kan er minder data verloren gaan, maar nooit méér.

Meer weten over RTO en RPO? Check onze whitepapers!

Oplossing op maat
Aan de hand van een Recovery Time Objective en Recovery Point Objective is het eenvoudiger om het belang van beschikbaarheid in te schatten. Voor de ene organisatie is een on-premise oplossing met backup in een datacenter passend, een andere organisatie heeft behoefte aan een colocatieoplossing of volledig gehoste IT-omgeving binnen de datacenteronafhankelijke infrastructuur. De business is hierin bepalend.