Sneller, veiliger en betrouwbaarder in productie

Docker

Wat is Docker?

Docker is ‘s werelds grootste software container platform. Docker wordt gebruikt om applicaties en apps in geïsoleerde containers te draaien. Docker draait op zowel Linux als Windows Server en wordt ingezet om flexibele applicatieontwikkelpijpleidingen te bouwen zodat nieuwe applicatiefunctionaliteiten sneller, veiliger en betrouwbaarder in productie genomen kunnen worden. In tegenstelling tot virtuele machines (vm’s) is een container niet voorzien van een volledig besturingssysteem. Containers beschikken alleen over bibliotheken en instellingen die nodig zijn om de applicatie correct te laten functioneren. Dit zorgt voor autonome systemen met een minimale omvang die efficiënt en zelfstandig zijn. De containertechnologie garandeert dat de applicatie zich te allen tijde hetzelfde gedraagt, ongeacht op welk cloudplatform de container wordt gehost.

Containertechnologie is ideaal voor een ‘cattle’ benadering. (lees ook ons blog Pets én Cattle)

 

kubernetes

 

Wat is Kubernetes?

Kubernetes is een project, gestart in 2014, van Google. Google heeft een open-source platform ontwikkeld voor het hosten van containers (dockers). Het Kubernetes platform maakt automatische uitrol, vervanging, op- en afschalen, repliceren, fail-over en het beheren van containers over zowel managed publieke hostingomgevingen als managed private hostingomgevingen mogelijk.

Kubernetes is:

  • Universeel: private-, public- en hybrid-cloud
  • Uitbreidbaar: modulair, pluggable, hookable en composable
  • Zelf herstellend: containers wordt automatisch herstart, gerepliceerd en/of vervangen

Door de unieke eigenschappen van Kubernetes kunt u snel en efficiënt reageren op de vraag van de klant, omdat applicaties:

  • voorspelbaar ontwikkeld worden
  • efficiënt uitgerold worden
  • automatisch op- en afschalen
  • realtime ge-update worden

ACC ICT maakt gebruik van Kubernetes omdat dit platform ideaal is om continuïteit te bieden aan containertechnologie, zoals docker-containers. Door de keuze voor Kubernetes is hosten over meerdere publieke en private cloudomgevingen mogelijk. Concreet betekent dit dat wij DevOps teams een breed scala aan docker-hostingoplossingen bieden.

Een OTAP (Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie)-omgeving waarbij de Onwikkel- en Testomgeving ondergebracht worden in een managed public cloud en de Acceptatie- en Productieomgeving ondergebracht worden op de managed business critical cloudinfrastructuur van ACC ICT is daar een mooi voorbeeld van.

Het voordeel van deze cloudstrategie is dat opdrachtgevers de extreme schaalbaarheid van een public cloud voor de Onwikkel- en Testomgeving te volle uitnutten. Daarnaast voldoen onze opdrachtgevers voor de Acceptatie- en Productieomgeving op de datacenter-onafhankelijke infrastructuur van ACC ICT aan de meest extreme eisen die klanten, maar ook wet- en regelgeving, aan hostingdiensten stellen. Denk hierbij aan bewerkersovereenkomsten, garanties op de toegankelijkheid tot data, geografische spreiding van data, maar ook over aan vraagstukken aangaande het eigendom van data en ‘het recht vergeten te worden’ uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG / GDPR).

Meer weten over de mogelijkheden van Docker en Kubernetes?