Gepubliceerd op: 16 juli 2019

Het gebruik van Public Cloud services blijft stijgen, maar zorgen om beveiligingsrisico’s blijven.

Een onlangs gepubliceerd sectorrapport suggereert dat het gebruik van Public Cloud services (AWS, Microsoft Azure of Google) door organisaties in de komende twee jaar bijna kan verdubbelen. Wel blijft beveiliging in combinatie met Public Cloud voor organisaties een struikelblok.

Ongeveer 27 procent van de zakelijke gebruikers maakt momenteel gebruik van Public Cloud services, maar dat aantal zal naar verwachting binnen een jaar of twee stijgen naar 48 procent, blijkt uit onderzoeksresultaten die zijn gepubliceerd in het rapport ‘Public Cloud Trends in 2019 en Beyond‘ van Spiceworks. De verwachtingen om over te stappen naar de Cloud zijn iets hoger voor kleine bedrijven (organisaties met één tot 99 werknemers). Het rapport vermeldt dat “kleine bedrijven naar verwachting 53% van hun werkbelasting naar Public Cloud zullen overbrengen, vergeleken met 46% voor middelgrote bedrijven, en 41% voor enterprises “

Services die men het meest waarschijnlijk in de Cloud zou uitvoeren zijn, websites (55 procent) en e-mail (54 procent). De verwachte werkbelastingen op locatie waren databaseservers (59 procent) en oplossingen voor identiteitsbeheer (57 procent). De nieuwe opkomende technologieën die interesse in de Cloud opwekken, zijn onder andere Edge computing, Serverless computing en containers.

Wat vooral opvalt in het onderzoek is dat beveiliging in combinatie met Public Cloud voor organisaties nog steeds een struikelblok is. Slechts 35 procent van de respondenten is van mening dat Public Cloud serviceproviders betere beveiliging bieden dan wat IT-professionals momenteel bieden voor hun eigen servers op locatie. Zelfs bijna een derde (30 procent) geeft aan een Cloud-gebaseerde beveiligingsuitdaging te hebben meegemaakt. Enterprises koppelen hier zelfs een hoger cijfer aan, namelijk bijna 50 procent.

Een interessant detail is dat ook overstappen van en naar Cloud services door organisaties als problematisch wordt ervaren. Volgens het rapport denkt meer dan de helft van de IT-besluitvormers dat het moeilijk is om een deel van de werklast van hun organisatie over te dragen van de ene naar de andere (Public) cloudprovider.

De flexibiliteit van de Public Cloud serviceproviders als Amazon AWS, Microsoft Azure of Google is een uitkomst, maar soms vragen wet– en regelgeving of gemaakte afspraken om een andere oplossing. In de onafhankelijke cloudinfrastructuur van ACC ICT bieden we onze opdrachtgevers volledige controle over hun applicaties en data. ACC ICT is de specialist in het bouwen van multi-cloud OTAP-oplossingen voor online dienstverleners, softwareontwikkelaars en organisaties die extreem afhankelijk zijn van één of meerdere applicaties. Onze DevOps- en systeemexperts ondersteunen u bij het opzetten en het migreren van en naar de Cloud. Voorzien van alle connectiviteit tussen de verschillende (cloud)omgevingen zonder concessies te doen aan de beveiliging.

Overweegt u om services onder te brengen in de Cloud en wilt u weten wat ACC ICT voor u kan betekenen? Bekijk dan onze diensten of neem contact met ons op. 

Lees ook eens: