1/8/2022

Wat staat er op de MT-agenda? Serverless cloudcomputing?

Van onze klanten en relaties krijgen we geregeld vragen over nieuwe producten, technieken en diensten die het IT-landschap verrijken of blijvend zullen veranderen. Althans die suggestie wordt nog weleens gewekt. Vele afkortingen vliegen hen om de oren en als het niet je dagelijkse werk is om de nieuwste ontwikkelingen op de voet te volgen, dan is het gewoonweg niet meer bij te houden. In de reeks 'Wat staat erop de MT-agenda' behandelen wij telkens een veelgehoorde term en lichten we kort toe wat het is, wat het doet en waarom je het wel of niet kunt inzetten.

Naam of afkorting:

Serverless cloudcomputing

Waar staat het voor:

Serverless cloudcomputing is een clouddienst waarbij een specifieke functie als dienst afgenomen wordt. Deze function-as-a-service (FaaS) geeft ontwikkelaars direct toegang tot de desbetreffende functionaliteiten en ‘verbergt’ de cloudinfrastructuur.

Wat is het:

Een clouddienst, namelijk; function-as-a-service (FaaS)

Wat doet het?

Serverless computing is, ondanks dat de eerst projecten in 2013 startten, een relatief nieuwe technologie. Het belangrijkste basisbeginsel van serverless cloudcomputing is dat ontwikkelaars geen toegang hebben tot de gevirtualiseerde cloudinfrastructuur. Met serverless cloudcomputing wordt function-as-a-service (FaaS) afgenomen. Hiermee kan een bedrijf omgevormd worden tot een flexibele, service georiënteerde, toekomstbestendige organisatie. Het is misschien wel de essentie van de publieke cloud: een vrijwel grenzeloze flexibiliteit met een passend betaalmodel. Serverless cloudcomputing maakt het op een efficiënte manier mogelijk om jouw IT-diensten uit te breiden naar de cloud met een serverless architectuur. De cloudprovider draagt zorg voor het beheer aan de gehele onderliggende cloudinfrastructuur en jij hoeft alleen de gewenste specifieke functies aan te roepen. De cloudprovider geeft jou tevens de zekerheid dat de resources schaalbaar en altijd beschikbaar zijn.

Voor meer achtergrondinformatie over Serverless Cloudcomputing verwijzen we je graag naar onze technische blog: de opkomst van de serverloze cloud.

3 redenen waarom wel/niet inzetten?

  1. Ontzorging op het gebied van beheer, resources en beschikbaarheid van de cloudinfrastructuur geeft je organisatie meer slagkracht om sneller te ontwikkelen en te groeien. De investeringen liggen over het algemeen hoger, echter hier krijg je voor terug dat je geen werk (kosten) meer hebt aan het beheer en dat de dienst correct geschaald is, zodat je alleen betaalt voor capaciteit die gebruikt wordt.
  2. Doordat de cloudinfrastructuur ‘onzichtbaar’ is, is het gebrek aan ‘debugging-functionaliteit’ het meest gehoorde punt van ergernis. (Ook over monitoringtools is niet iedereen onverdeeld enthousiast.)
  3. Als cloudagnostisch belangrijk is of je hele specifieke maatwerkbehoeftes, hoge veiligheids- of schaalbaarheidseisen hebt, dan passen reguliere cloudopties vaak beter.

Zet je het op jouw MT-agenda?

Serverless cloudcomputing biedt een duidelijke meerwaarde voor specifieke workloads. Hiermee rijst automatisch de vraag ‘Voor welke workloads?’ Zo’n beslissing vraagt om te bepalen welke workloads bedrijfskritisch zijn bijvoorbeeld of welke schaalbaarheid eisen. En in welke mate heeft jouw organisatie een stukje (extra) ontzorging nodig om sneller te kunnen groeien. Daar tegenover staat een toename in afhankelijkheid (niet, of minder cloudagnostisch) van het cloudplatform en vraagt een dergelijke keuze om hogere investeringen. De keuze voor serversless cloudcomputing zal dus samenhangen met strategische vraagstukken als; waar zetten we met onze organisatie de komende jaren op in? En wat zijn bijkomende veiligheidsrisico’s, lange termijn kosten, hr-planning en processen? Wat ons betreft zeker een besluit wat in het MT op tafel moet liggen en, gelet op de impact, niet elders in de organisatie besloten dient te worden.

Deel deze post
Merijn Plaisier
Merijn is Lead Engineer en tevens Partner bij ACC ICT. Merijn is vanaf 2010 werkzaam bij ACC ICT in verschillende rollen en maak je blij met de meest technische vraagstukken waar hij zich in vast kan bijten. Merijn schrijft graag over ontwikkelingen in de IT-branche.